EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ „Пълмед“: Консумирайте не повече от 2 яйца на ден по празниците

Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ „Пълмед“: Консумирайте не повече от 2 яйца на ден по празниците Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ „Пълмед“: Консумирайте не повече от 2 яйца на ден по празниците Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ „Пълмед“: Консумирайте не повече от 2 яйца на ден по празниците
Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ „Пълмед“: Консумирайте не повече от 2 яйца на ден по празниците Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ „Пълмед“: Консумирайте не повече от 2 яйца на ден по празниците Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ „Пълмед“: Консумирайте не повече от 2 яйца на ден по празниците
Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ „Пълмед“: Консумирайте не повече от 2 яйца на ден по празниците

в.Марица, стр. 11

30.04.2024г.

 

Великденската трапеза има сакрално място в отбелязването на най-светлия хриситянски празник – Възкресение Христово. Но за съжаление не са редки случаите на преяждане и препиване особено по време на празници, когато по традиция менюто е много богато. А това може да доведе до обостряне на различни хронични заболявания като панкреатит, язва, гастрит, колит и да доведе до декомпенсация на хронично чернодробно заболяване. За да не се стига дотам, правилото е да сме умерени с храната и напитките на празничната маса, а и след това.

 

Яйцата са важна част от празничната обредност за Великден, а боядисването им е заредено с ярък символичен смисъл. Те са изключително хранителни и въпреки че репутацията им може да бъде помрачена от алергенния им потенциал, техните ползи превишават недостатъците.

 

По отношение на хранителната стойност, в едно голямо яйце има около 72 калории, 6 грама протеин и 5 грама полезни мазнини. То съдържа витамините D, E, K, B6, калций и цинк. В едно яйце има над 200 мг холестерол, което е над половината от препоръчителния дневен прием от 300 мг. Въпреки това, холестеролът в диетата не повишава непременно холестерола в кръвта. Тялото ни има нужда от холестерол, който участва в изграждането на клетъчните мембрани и в синтеза на витамин D и жлъчни киселини.

 

Яйцата съдържат също магнезий, фосфор и калий, които подпомагат здравето на костите, сърцето и мускулите.

 

Според научните изследвания, ако нямаме проблеми с холестерола, напълно приемливо е да си позволим до 3 яйца дневно. Независимо от факта, че по-голямата част от населението попада в тази група, аз препоръчвам консумацията на не повече от 2 яйца на ден по Великден. При пациенти с висок холестерол и жлъчно-каменна болест - не повече от 3 яйца седмично!

 

По отношение на яйцата, за най-добри здравословни резултати е хубаво да си даваме почивка от няколко дни в седмицата. Също така е добре да купуваме яйца от биологично отглеждани кокошки, за да избегнем случаи на наличие на хормони и антибиотици в тях.

 

Визитка

 

Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ „Пълмед“. Преглежда и в ДКЦ „Пълмед”, извършва също онлайн консултации в платформата на Healee MD. Един от приоритетите й е борбата със затлъстяването и в този аспект тя е разработила диетичен режим от три фази, при който в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя също лекува успешно различни гастроентерологични заболявания. Създала е и програми за бърза детоксикация и очистване от натрупаните токсини, особено подходяща за след празниците.